Specialized Vitamins | 5 Belangrijke vragen over vitamine D tekort

Heb jij een vitamine D tekort?

Vitamine D tekort Voel jij je vaak lusteloos, vermoeid of humeurig? Weet je soms even niet wat je met jezelf en je lichaam aan moet? Dan kan het maar zo zijn dat je lijdt aan een vitamine D tekort. Het is namelijk een zeer belangrijke vitamine voor je lichaam die je in de lente en de zomer wat makkelijker tot je neemt, dankzij: de zon! De zon is de meest essentiële bron van vitamine D, ben je aan het zonnen dan maakt je lichaam vanzelf vitamine D aan.

Laten we wel wezen, het is natuurlijk niet het hele jaar door zonnig. Daarom is een aanvullende dosis van vitamine D supplementen in de koude maanden extra belangrijk! Krijg je de vitamine D te weinig binnen? Dan zijn diverse symptomen het gevolg. Wat is vitamine D eigenlijk en hoeveel vitamine D per dag is normaal? We leggen het je allemaal uit!

Wat is vitamine D?

Je lichaam kan eigenlijk weinig vitamines zelf aanmaken, maar vitamine D is hier wel één van! Zodra je de zon opzoekt wordt er Vitamine D aangemaakt in je huid. Wat is vitamine D dan precies? In feite is het een vetoplosbare vitamine die opgeslagen kan worden in de weefsels van je lichaam. Het zorgt ervoor dat je botten en spieren sterk blijven en dat je immuunsysteem goed zijn werk kan doen.

Naast dat de zon een belangrijke opwekker is van vitamine D, komt het ook voor in onze voeding. Heb je een vitamine D tekort, maar houd je van lekkere vette vis? Dat komt dan goed uit. Vette vis, zoals haring of zalm leveren je namelijk veel vitamine D op!

Daarnaast kun je natuurlijk ook extra vitamine D supplementen tot je nemen, Vitamine D2 of Vitamine D3 zijn bij veel mensen bekend. Het verschil tussen deze twee is dat Vitamine D2 supplementen plantaardig zijn en voorkomen in bijvoorbeeld schimmels. Vitamine D3 supplementen komen voor in de huid van dieren en onszelf. Ook wanneer je Veganistisch of Vegetarisch bent is het dus mogelijk een Vegan supplement D2 te nemen om je vitamine D tekort op te heffen.

Welke symptomen zie je terug bij vitamine D tekort?

Vitamine D tekort Wanneer je een vitamine D tekort hebt, zou je dit snel kunnen merken aan twee veelvoorkomende symptomen, namelijk vermoeidheid en een slechtere gemoedstoestand. Een vitamine D tekort wordt daarbij ook veel geassocieerd met winterdepressies en depressie klachten. Een vitamine D tekort heeft daarnaast een groot effect op je botten.

Botontkalking is een negatief effect dat ontstaat wanneer je lichaam te weinig vitamine D opneemt. Wanneer je een van de bovenstaande symptomen opmerkt, is het verstandig om meer voeding met vitamine D te eten of te starten met aanvullende vitamine D supplementen!

Hoe los je een vitamine D tekort het beste op?

Je hebt een Vitamine D tekort geconstateerd, hoe lossen we het op? In ieder geval, door genoeg te blijven bewegen en buiten bezig te zijn. Daarnaast moeten we onszelf echt aanleren om voldoende voeding te eten waar vitamine D in zit, zodat we ons lichaam en onze botten sterk houden.

Naast vette vissoorten, paddenstoelen en eieren zit er ook vitamine D in halvarine en roomboter. Houd natuurlijk wel altijd in gedachten dat te veel, nooit goed is! Een overschot aan vitamine D kan vervelende gevolgen hebben. Een te hoge dosering van vitamine D supplementen kan er namelijk voor zorgen dat er kalkafzettingen ontstaan in je lichaam. Gelukkig komt een te hoge dosis vrijwel nooit voor!

Kan jouw lichaam wel wat extra Vitamine D gebruiken?

Wil jij je lichaam een dienst bewijzen door je Vitamine D op pijl te houden? Bekijk dan onze vitaminepakketten eens en vul ook andere belangrijke vitaminen en mineralen aan om gezond en fit te blijven! Meer informatie? Neem eenvoudig  contact op via info@specializedvitamins.nl.


Welke vitamines heb je nu wel nodig en welke niet? Daar kom je achter als je onze vitaminetest doorloopt en enkele vragen beantwoord


Ontdek onze Vitapacks en bestel ze vandaag nog!

Wil jij alles uit je gezondheid halen? Met Specialized Vitamins sluit je een ongezond gevoel helemaal uit en start je de dag extra goed! Onze supplementen bieden alle ingrediënten voor de dagelijkse vitamineboost die jij nodig hebt, én meer!

Menu